„Чија је мустра бечка?”

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Изложба „Чија је мустра бечка?”, отворена је у библиотеци ОШ „Дринка Павловић“, 26.10.2022. године и може се погледати до 7.11.2022. године. Почетак изложбе је уједно Национални празник Аустрије, а завршетак је увод у прославу Дана наше школе.
Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума, отворио је изложбу заједно са директорком школе Наташом Васић. Наши ученици су на немачком језику пожелели добродошлицу госту, а ученици првог разреда отпевали су песму коју су научили на часовима немачког језика. У наставку свечаног програма, ученици четвртог разреда учествовали су у квизу и открили да постоји много речи које су у српски језик дошле преко веза са Аустријом. Учили су кроз игру и у разговору са гостом који је матерњи говорник аустријског немачког језика. Имали су прилику да чују како се одређене речи изговарају у Немачкој, а како у Аустрији. По завршетку квиза, аташе за културу аустријске амбасаде поделио је пригодне поклоне свим учесницима квиза.
Поставку изложбе чини дванаест плаката са аустријацизмима који се најчешће користе у српском језику. Аутор текстова је Данијел Милошевић. Дизајн је осмислила Милица Ђоковић, док је илустрације урадио Марко Шерер. Речи исписане на плакатима део су немачког језика, али са особеностима које се само могу пронаћи и чути у Аустрији и њиховом речнику. Многи изрази, фразе из једног говорног подручја преносе се у другo, не само у оквиру земаља које припадају истој језичкој породици већ и много даље. Тако се поред језичког, дешава и повезивање у свим областима живота.
Директорка Наташа Васић захвалила се директору Аустријског културног форума на сарадњи и посети нашој школи. Господин Адријан Фајкс је истакао да му је изузетно драго што је био наш гост и да се радује будућој сарадњи.

 

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.