Дринкини планинари – зимска бајка у Ражани

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Зимска бајка у Ражани

Радовали смо се веома овом путовању, маштали о снегу и имали среће да је претходног дана нападао и прекрио брда иза Косјерића и то баш онако лепо као на уметничким сликама. У Београду га није било па је нестварно било видети крајеве који се беле. Воз је као и обично био идеалан за прве снимке највеселијих и најпоспанијих учесника акције. Сви смо једва чекали да навалимо на врућу гибаницу и кифлице у домаћинству Стојанић. Зимска авантура је почела већ на изласку из воза па грудвању и ваљању није било краја. У снежно белој Ражани дочекао нас је Зорко Стојанић, чију смо воденицу на језеру прво обишли. Воденични точак је неуморно млео пшеницу док је пар враголана ломило лед на залеђеном језеру. По завршетку доручка смо кренули ка Брајковића ридовима. Шумска стаза у којој доминирају четинари је доприносила општем утиску проласка кроз предео из бајки. Тешко је било одолети жељи да се бациш у дубок снег или скотрљаш низ неку ливаду. Такви су нам и снимци. Они који су мислили да снега неће бити па кренули без одговарајуће опреме, окупирали су пећ на дрва по повратку на ручак. Делили смо резервне чарапе, ципеле, тренерке јер је било важно да сви буду суви. Уз домаће колаче је било слађе учествовати у две радионице – једну у којој смо правили органске хранилице за птице и другу где смо учили о слепим мишевима и правили их оригами техником. Поздравили смо се са домаћином и упутили ка станици качећи хранилице на дрвеће успут. Била је то још једна веома лепа и успешна акција које ћемо се радо присећати.

Постани део веселе дружине и пробуди авантуристу у себи

Ако се питаш која планина има своје ,ножеве’, у ком кањону се чује вода а не тече, где се налази ,Луда’ пећина а где ,Богова врата’, које је то језеро које пресуши када падне киша а напуни се за време суше, какви су то столови на којима су нарциси и дивљи коњи, постани члан Дринкине планинарске секције. Послушај и доживи невероватне авантуре и упознај предивну природу своје земље.

Кроз теоријску и практичну обуку, чланови планинарске секције ће бити способни за безбедан боравак у природи. Теоријска пракса ће бити реализована у просторијама школе а практична на терену кроз излете уз стручну подршку чланова Планинарског клуба ,Раднички’.

Добродошли су сви ученици без обзира на узраст.

За све који желе да учествују у планинарским акцијама потребно је да постану чланови Планинарског савеза Србије. Више информација о томе пронаћи ћете на сајту клуба

https://www.pk-radnicki.rs/postani-clan/ или на инстаграм страници drinkini_planinari.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.