Вертикалне баште

Од ОШ ”Дринка Павловић”

У нашој школи је у периоду од 03. до 26. априла одржан сет од три истраживачке радионице из области архитектуре, под називом “Нискобуџетне вертикалне баште у школама – едукативни алат грађене средине, за решавање питања одрживости”.
Радионице је водила докторанд архитектуре на факултету за архитектуру Универзитета Унион – Мина Радић Сибиновић, као и наставници технике и технологије Дарко Смиљковић и Дејан Младеновић и наставница биологије Марина Дрндарски.
На радионици су учествовали одабрани ученици одељења 6/3, 6/4, 7/2, 7/3 и 8/3, који су поступно анализирали све параметре за постављање вертикалне баште у школи, као што су биодиверзитет, осунчаност, бука, здравље, топлотни комфор, задржавање воде, уштеда енергије и воде, очување фасаде, естетика простора, безбедност, материјали, конструкција, инклузија, да би на крају била изабрана најповољнија локација, као и врсте биљака за реализацију пројекта.
Хвала организаторима, ученицима и наставницима на учешћу.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.