Сусрет са гостима из амбасада Немачке и Француске

Од ОШ ”Дринка Павловић”

У библиотеци наше школе, 24.1.2023. године, одржан је сусрет амбасадора Немачке и Француске са ученицима Огледне основне школе „Владислав Рибникарˮ и Основне школе „Дринка Павловићˮ.

Господин Пјер Кошар, амбасадор Француске, поздравио је све учеснике овог сусрета и укратко објаснио да се ових дана обележава 60 година од потписивања Јелисејског уговора између Француске и Немачке који је изузетно важан за обе земље као темељ помирења и  сарадње.

Госпођа Анке Конрад, амбасадорка Немачке, представила је књигу „Мали Принцˮ на српском језику и најавила читање 21. поглавља књиге. Наизменично су део по део читали амбасадори на свом језику, а ученици обе школе одломке преведене на српски језик. Уследио је разговор о порукама које остају после читања ове предивне књиге о пријатељству. Амбасадори су охрабрили ученике да постављају питања и износе своје ставове. Ученике је занимало када су  амбасадори први пут прочитали ову књигу и шта им се посебно допада у књизи. Истакнуто је да је изузетно важно стварање и неговање пријатељства као и прихватање различитости. Учење језика помаже да се људи боље разумеју и боље упознају традицију и културу других земаља.

Потом су ученици обе школе на три језика маркерима на табли, написали шта је пријатељство и фотографисали се са гостима. По завршетку програма, дружили су се и боље упознали.

https://www.tanjug.rs/srbija/politika/10280/anke-konrad-i-pjer-kosar-prisustvovali-skupu-povodom-godisnjice-jelisejskog-sporazuma/vest

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.