Архиктетура за децу

Од ОШ ”Дринка Павловић”

У нашој школи је у четвртак, 20. 10. 2022. године, одржан курс-радионица, уз играње игре, попут „Монопола“ , која се зове „Спектор – Незадрживи инспектор”.
Група архитеката и студената архитектуре са Универзитета „Унион Никола Тесла“ из Београда, предвођена професорком Мартом Брковић Додиг, коју интересује пројектовање и планирање школа и простора за учење, као и разумевање колико су постојеће школе пријатна места за учење и дружење, сматра да није могуће без ученика и наставника који раде и похађају те школе, сазнати право стање на терену.
На радионици су учествовали ученици одељења 6/3, 6/4, 7/2 и 8/3 које су предводили наставници Технике и технологије Ана Танасковић, Дарко Смиљковић и Дејан Младеновић. Разматрана су следећа питања и теме: Како сте ви задовољни својом школом? Да ли је она пријатно место за учење и дружење? Да ли је ваша школа одржива? Одржива школа има везе са тим колико се сигурно и безбедно осећате у њој, колико вам омогућава да будете физички активни; да ли се у школи здраво храните; да ли поштујете другове и наставнике, комшије и људе других вера и националности, и да ли се и сами осећате поштовано; да ли можете слободно да изражавате своје мишљење; да ли вам се школски простори свиђају и да ли сте везани за њих; колико је добро ваше образовање; да ли штедите воду и енергију; како путујете до школе; које нове технологије користите, и на крају колико новца трошите на све што радите у школи.
Кроз давање одговора на питања, фотографисање простора у школи и тражења места о којима су дискутовали о плановима школе, организатори су разговарали са ученицима и наставницима.
Ученици су у четири групе, предвођени менторима, шетали кроз школу. Носили су картице са питањима, фотографисали и бележили на мапи просторе који представљају одговор на питања и на картицама за коментаре уписивали колико су задовољни школским просторима, којим активностима се тамо баве и за које активности недостају простори у школи. На крају су кроз коментаре и фотографије дискутовали уз игрицу и планове школе.
Све у свему, једно лепо, необично и ново искуство! Хвала организаторима, ученицима и наставницима на учешћу.
*Истраживачки тим објавиће резултате на сајтовима www.relate.rs и https://gcsmus.org/moocs/

http://online.anyflip.com/hewz/gkqu/mobile/

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.