Водич за родитеље – заједно против рака грлића материце

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Поштовани родитељи,

Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” и Министарство науке, просвете и технолошког развоја организују промотивне активности поводом спровођења вакцинације деце вакцином против хуманог папилома вируса током школске 2022/23. године.

Брошура ХПВ

Све информације могу се наћи на адреси https://hpvinfo.rs (део текста у наставку)

То је прича о нашем здрављу и будућности наше деце.

Хумани папилома вируси (ХПВ) су велика група вируса са више различитих типова, који могу да проузрокују разна обољења. ХПВ инфекција се јавља веома често и већина мушкараца и жена током живота дође у контакт са бар једним типом хуманог папилома вируса.
Овај вирус се лако преноси контактом преко коже/слузокоже заражене особе, а већина људи и не зна да има ХПВ у организму.

ХПВ инфекција може да буде веома озбиљна. Чак у 99,7 % случајева рака грлића материце постоји ХПВ инфекција, која представља и најчешћи узрок појаве рака усне дупље и ждрела. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2020. године у Србији је од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су 453 жене нажалост умрле.

Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцијом, а око 80 њих изгуби живот. Зато није време да седимо скрштених руку јер решење постоји.

ХПВ вакцина спречава инфекцију одређеним типовима ХПВ. У преко (90 %) случајева ХПВ вакцина спречава настанак рака грлића материце, а истраживања су показала и високу ефикасност (преко 90%) у заштити од добијања гениталних кондилома, као и других карцинома аногениталне регије.

ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин заштите становништва од ХПВ инфекције.

Вакцинација са две дозе ХПВ вакцине препоручује се девојчицама и дечацима од навршених 9 до навршених 14 година живота и даје се у две дозе са размаком од шест месеци. Вакцина је бесплатна и може да се добије у свим домовима здравља широм Србије од јуна 2022. године.

Вакцинацијом се ствара бољи имунитет у детињству, који ће се супротставити инфекцији насталој касније током живота. ХПВ вакцина препоручује се и дечацима. Помаже у превенцији ХПВ инфекције која код мушкараца може довести до рака завршног дела дебелог црева, ждрела, пениса и гениталних кондилома.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.