Посета Музеју чоколаде

Од ОШ ”Дринка Павловић”

У четвртак, 24.3.2022. делови одељења 6/3 и 6/4 су у оквиру наставе грађанског васпитања обишли Музеј Чоколаде који се налази у улици Пјарона Де Мондезира 18.
Укупно 14 ученика је имало прилику да од водича Бојане пуно научи о настанку чоколаде која је почела да се прави пре 4000 година у Јужној Америци код племена Инка и Астека.
Слушајући причу водича, ученици су лагано прошли пут од Јужне Америке – стабла какаа, колачића среће из уста древног тотема, начина на који су древна племена припремала какао/чоколаду и њиховог односа према чоколади, преко Европе где су је пренели конквистадори, прве чоколадне „Сахер“ торте, до старе Југославије и Србије где је пуном паром радило више фабрика чоколаде од којих неке и данас раде, под мало другачијим именом.
На крају, као шлаг на прелепој чоколадној торти, прављење уникатне чоколаде нам је дошло у прави час да подигнемо благо посустали ниво шећера где је креативност деце била ограничена само њиховом маштом. Време од једног сата колико је било предвиђено је прохујало за тили час и сви ученици су се надали да ћемо на точку среће, који је остављен за крај, извући још сат времена.
Сјајан провод, за сваку препоруку садржај и високо професионално особље музеја.

(Слободан Живковић – наставник енглеског језика)

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.