Посета Сајму књига

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Сајам књига посетила је група ученика 6/2 са библиотекарком Славицом Хорват, 24.10.2023. године. Ученици су учествовали у промоцији књиге „Црни Титанˮ коју је написала Флоранс Обри, а објавила Издавачка кућа „Одисејаˮ. Пошто је почасни гост овогодишњег Сајма књига Француска, промоција књиге је одржана на штанду Француске. У разговору са ауторком учествовала је и Марина Дрндарски, наставница биологије која је до недавно предавала у нашој школи, али се активно и посвећено бави актуелним темама.
Флоранс Обри је француска књижевница и активисткиња. Рођена је у Безансону, где је завршила основне студије књижевности и језика, а касније стекла и мастер диплому из географије. Осим што пише, Флоранс Обри ради као наставница и библиотекарка. Ауторка је више од двадесет књига за децу и младе и добитница неколико престижних француских награда. Њена дела обрађују озбиљне и осетљиве теме.
Роман „Црни Титанˮ освојио је неколико награда, међу којима су најзначајније Награда француских књижара (2019), награда „Петруисˮ за најбољи роман за омладину (2019) и награда „Маја“ (2020), прва француска награда која се додељује књижевним делима која доприносе правима животиња. У њему се Флоранс Обри бави условима живота животиња у заточеништву и људским односом према њима.
После промоције, ученици су потражили ову и неке друге књиге на штандовима доказујући да је оправдан овогодишњи сајамски слоган: „Живеле књигеˮ.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.