РАДОСТ ЕВРОПЕ – Међународни сусрет деце Европе

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Наша школа је с радошћу прихватила учешће у најстаријој и највећој манифестацији „Радост Европе ” као и ранијих година. Биљана Поповић, директорка школе и Кристина Радојичић, наставница енглеског језика, сарађивале су са организаторима из Дечјег културног центра Београд, као и са породицама ученика које су угостиле децу из Немачке.

У школској библиотеци организована је посебна радионица која је имала за циљ да нас, као школу домаћина, уведе у магични свет манифестације. Гошћа Тијана Савичин из Дечјег културног центра Београд, отпочела је са ученицима припреме за све што нас чека у наредним данима и показала нам како да кроз игру и забаву уједињујемо различите културе. Ученици и родитељи домаћини су се упознали са правилима и вредностима које промовише ова манифестација – међусобно поштовање, толеранција, размена идеја и искустава, као и радост стварања заједно. Такође, разговарало се о томе како да превазиђемо језичке и културне баријере, како бисмо се сви осећали пријатно и повезано јер деца су прави амбасадори мира, љубави и пријатељства.

Кратак и срдачан дочек гостима из Немачке приредили смо 1.10.2024. године, у библиотеци школе, након чега су се наши гости упутили код својих домаћина. Дан су провели у упознавању, шетњама и другим опуштајућим активностима. Сутрадан  су почеле прве активности у оквиру 55. издања манифестације „Радост Европе”. Дан је започео свечаним пријемом у Народној скупштини, а потом су учествовали у карневалској поворци од Трга републике до Калемегдана. Пролазници и бројни туристи су их одушевљено поздрављали на путу ка Калемегдану где је одржано свечано отварање манифестације. Водитељ је представио школе домаћине и земље из којих су дошли гости. Хорови и плесни наступи украсили су дан, а специјални гости из Намибије и Бугарске одушевили су публику својим традиционалним плесовима. „Радост Европе” није само манифестација већ порука заједништва и пријатељства које остаје за цео живот. 

Уследио је Гала концерт у МТС Дворани на коме су наши гости имали сјајан наступ. Био је посебно забаван спортско-рекреативни дан и еколошка акција садње дрвећа. У петак 4.10.2024. године, ученици наше школе  имали су јединствену прилику да присуствују као публика на два фантастична концерта, у Дечјем културном центру Београд, у оквиру Сусрета пријатељства. У сали „Донка Шпичек” уживали су ученици 2/2 и 2/4 са својим учитељицама, када су се представила деца из Мађарске, Намибије, Пољске, Словачке, Србије, Црне Горе и Чешке. Ученици 5/1 и 5/2 са својим одељењским старешинама били су публика на другом концерту, на коме су наступила деца из Босне и Херцеговине, Бугарске, Литваније, Северне Македоније, Словеније и Србије, као и наши гости из Немачке.

Било је то незаборавно искуство које је приближило различите културе и традиције нашим малишанима кроз игру, песму и радост заједништва. Посебно је био веома емотиван растанак и  обећења да ће се дружење наставити.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.