Четвртаци у Тршићу

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Понедељак јутро, 22. мај 2023.године. Ученици четвртог разреда су журно кренули у школу, али неким другим улицама и превозним средствима до Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“. У њиховим ранчевима били су спаковани сланиши, слаткиши, водица и понека лопта. На лицима осмех, већи и сјајнији од нарученог сунчаног дана који је обећавао. Нестрпљење, ишчекивање и позитивну енергију убацили смо у аутобус и пошли пут Текериша до Тршића.
Тихи жамор, договори, шале и игре били су прекидани причом водича „Десно од вас је Мишар. Ту се догодио…“, или кустоса у Текеришу „Пред вама је Цер. Ту се догодила…“. Прича о животу најмлађег јунака, Момчила, нас је дирнула. Не само да смо исказали поштовање, него смо му и аплаудирали за све што је урадио за нас.
Обилазак Вуковог спомен парка у Тршићу, подстакао нас је да размишљамо о животу Вука Караџића. Мудре изреке пратиле су нас до његове родне куће. Тежак и скроман живот га није зауставио да оствари своје жеље. Хвала му за сваку сачувану мудру изреку и свако слово у нашој азбуци.
На крају, зелене ливаде Тршића су прихватиле све ђаке на различите начине, трчањем, превртањем, ваљањем, котрљањем, фудбалом, чаврљањем. А када је било најлепше, кренули смо кући!
И ту није крај. На повратку за Београд се причало о утисцима, шалило, певало, договарало, симпатисало…
Ех, да нам је тако сваки дан!

Учитељица Љиља Новковић

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.