ГЕА – “Путовање кроз знање”

Од ОШ ”Дринка Павловић”

У библиотеци наше школе одржано је занимљиво „путовање“. Ученици одељења 4/1 и 4/3  обилазили су свет, путовали до удаљених планета, такмичили се у разноврсним квизовима, играли се чаробњака, писали хијероглифима своје име, посматрали животиње у природи, слушали звуке из свемира.  Све то, захваљујући двадесетогодишњем софтверском пројекту „ГЕА – Глобална Едукативна Авантура“ нашег бившег наставника информатике и рачунарства Анте Чурлина.

На почетку „путовања“ ученици су имали прилику да виде шта се дешава управо тог момента на најразличитијим деловима света. За кратко време су обишли свет. Уследило је  такмичење. Погађали су о којим животињама се ради, ако се прикажу само њихови репови. Било је узбудљиво и занимљиво. Победници су заслужено уживали у чоколади.

Свемир је био посебна прича. Ученици су видели колико бисмо скакали у вис на свакој планети, узимајући у обзир различите гравитације. Нашли смо и планету на којој бисмо, уколико би тамо била наша школа, скакали директно кроз прозор на други спрат школе. Улазили смо у ракету и бирали на коју планету идемо. Познајући данашње брзине ракета, доживели смо велика изненађења приликом путовања на Уран, или Нептун.

„ГЕА“ нам је омогућила и један чувени експеримент познат у свету науке као „Парадокс близанаца“. Одабрали смо девојчицу и дечака и одлучили да девојчицу пошаљемо ракетом у свемир. Она ће путовати брзином блиској брзини светлости , што је само претпоставка, јер ту брзину не можемо да достигнемо у данашње време, нити би наш организам издржао толика убрзања и успорења, али претпоставимо да је то могуће. Дечак ће остати на Земљи. Девојчица ће провести неколико година у свемиру, она сама бира брзину ракете и време проведено у путу и када се буде вратила на Земљу, она ће бити старија тих неколико година, а дечак ће бити старац. Време не тече једнако за њу и њега.

На крају су се ученици  такмичили у неколико различитих игара. Једна је била посебно интересантна. На слици је приказана једна ситуација, а ученик треба својим речима и на свој начин да тачно објасни шта је ту чудно. На слици све изгледа једноставно, али кад треба то објаснити својим речима није лако. Завршни део путовања је била игра чаробњака. Да ли фотографије могу да говоре? Ученици који су помогли у демонстацији испред рачунара  доказали да фотографије и то могу.

„Геа“ је заиста Глобална Едукативна Авантура!

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.