Саопштење Школског тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Поштовани ђаци и родитељи,

Школски тим за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, у оквиру својих редовних активности, наредна два месеца посебну пажњу у раду посветиће превентивном деловању у области заштите ученика од дигиталног/електронског насиља.

Активности ће бити реализоване на више начина, и то:

  1. Радом са родитељима преко родитељских састанака, предавања у школи преко Савета и Клуба родитеља и корисних савета у обавештењима овог и сличног типа;
  2. Едукацијом ученика на часовима старешине и информатике, тематским предавањима;
  3. Сталним стручним усавршавањем запослених у школи путем тематских седница Наставничког већа, активним учешћем на семинарима и стручним саветима од тимова у школи, појединаца и организација са којима школа сарађује.

 

И наш школски тим и запослени у школи у родитељима виде велики потенцијал и пресудни значај у васпитању деце и у овој области, па вас овим путем саветујемо и подсећамо на неколико важних чињеница које ће помоћи у превенцији различитих облика електронског насиља од којих није имуна ни наша школа:

 

  1. Пронађите најбољи и најприхватљивији начин да своју децу код куће контролишете у стварима везаним за коришћење електронских уређаја (телефона, компјутера, таблета и сл.), ПОСЕБНО у вечерњим сатима или док мислите да спавају;
  2. Образујте се и сами на шта да обратите пажњу када користите интернет или претраживаче. У томе вам од велике помоћи могу бити следећи сајтови: https://pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat/kontakt-centar

https://kliknibezbedno.wordpress.com/opsta-bezbednst-na-internetu/

  1. Позиве старешине или запослених из школе да дођете и разговарате о овим стварима или чујете неко тематско предавање схватите озбиљно, јер нам је свима заједнички циљ квалитетан и правилан психички и физички развој наше деце.
  2. Школа, према важећим правилницима, обавезна је да прекршајно терети несавесне родитеље у случајевима када не спроводе договорене планове са школом а односе се побољшање или корекцију понашања ученика. Школа ће се потрудити да ову меру користи минимално.

 

У нади да ћемо лепо сарађивати, поздравља вас

 

Школски тим

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.