Дринка – десет година пројекта Еко-школа

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Еко-школа представља велики међународни пројекат чији је циљ да кроз образовање укључи и охрабри људе да активно учествују у очувању и унапређењу квалитета животне средине. Тај пројекат је покренула Фондација за едукацију у области заштите животне средине (ФЕЕ), а у нашој земљи се реализује под покровитељством организације Амбасадори одрживог развоја и животне средине. Наша школа се у поменути пројекат укључила још пре десет година, као прва школа из Србије која је стекла то међународно признање. Од тада ОШ Дринка Павловић непрекидно реализује и унапређује разне активности које су у складу са циљевима пројекта Еко-школа.
У петак, 22.9.2023. године, у Врднику је одржан годишњи састанак координатора Еко-школа из Србије и том приликом је заједница институција које су укључене у овај пројекат увећана свечаним пријемом нових чланица. Координаторки из наше школе, наставници биологије Тијани Гордић Јаснић припала је част да новим координаторима уручи церемонијалне заставе. То је такође била прилика за промоцију недавно завршеног зеленог крова у нашој школи, што је изазвало велико занимање присутних координатора. Након тога, представљене су нове активности у оквиру пројекта које ће бити у фокусу у наредном периоду. То представља одличну прилику за нашу школу да настави да ради на унапређењу квалитета животне средине и тако остане пример осталим образовним и другим институцијама које могу и желе да допринесу на овом пољу. Састанак је настављен у еколошко едукативном центру „ЕЕЦ Сеоце“ Врдник реализацијом радионица на тему едукације најмлађих о заштити животне средине.

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.