Конференција Teen Talk

Од ОШ ”Дринка Павловић”

Представници Ученичког парламента искористили су прилику да се информишу и сазнају више о темама које су битне за тинејџере. Присуствовали су конференцији за младе – Teen Talk која је била под покровитељством МТС-а. Традиционално, Teen Talk је окупила саговорнике из различитих области, који су дисковали о најчешћим проблемима са којима се млади сусрећу. Поред представника институција, психолога, социолога, личности из јавног живота, на панелима су говорили и тинејџери и тиктокери.
У оквиру панела “И тебе се тиче,” разговарало се о булингу, породичном насиљу, различитим облицима зависности и искушењима окружења. Саговорници су су саветовали како да препознамо проблематично понашање и на који начин правилно да реагујемо да би се оно спречило.
Родитељи, тинејџери и психолози су у оквиру панела “Generation Gap” дебатовали о комуникационом јазу који постоји између генерације X, миленијалаца, и данашњих тинејџера.
Да је успех збир воље, труда и упорности, сазнали смо од најбољих, оних који су се увек трудили да пруже свој максимум. Један од саговорника на панелу “Bе the best or do your best ” био је ватерполиста Филип Филиповић који је причао како изгледа када ускратиш себи многа задовољства, не одеш на екскурзију већ даш најбоље од себе када је најтеже да би остварио циљеве и снове.
Како се суочити са стварношћу када се чини да излаз не постоји? Из угла једне тинејџерке, сазнали смо како се изборити са психолошким и физиолошким потешкоћама тешког поремећаја исхране, који прети да угрози не само здравље, него и живот.
Колико је виртуелни “like” реалан и на шта смо све спремни зарад што већег броја лајкова? Да ли би Мреже без лајка смањиле притисак на друштво и да ли би то довело до изједначавања виртуелног и стварног живота?
Закључак:
Да би се разумели и превазишли проблеми, важан је отворен разговора између родитеља и тинејџера.
Спортом се може стећи снага, дисциплина, одговорност и решеност да се превазиђу изазови и падови у животу.
Родитељи и деца треба да удруже своје знање и искуство како би боље разумели једни друге, јер данашње генерације имају своје јединствене перспективе и знања.
Конференција нас је подстакла да размислимо о балансу између виртуелног и стварног живота и да схватимо да праву вредност и снагу налазимо у стварним односима, комуникацији и успешном савладавању стварних изазова.

Кристина Радојичић, наставница енглеског језика

Drinka Pavlovic

Те 1963. године под кровом школе нашло се 1210 ученика. Пристигли из околних основних школа, брзо су постали „Дринкини“ ђаци и захваљујући амбициозним, вредним, полетним, професионално јаким професорима и учитељима, постали и остали заљубљени у своју школу.